Náhradní sladidla

Teprve poslední dobou mne napadlo podívat se na zoubek tzv. náhradním či umělým sladidlům. Dosud jsem vybírala pouze podle kriterií "chuť" a "účel použití". Ke slazení kávy a čaje se mi osvědčil Kandisin a k pečení Sorbit. Až jednoho dne mne napadlo, podívat se na nutriční tabulku na balíčku Sorbitu, a málem to se mnou seklo: na 100g výrobku 99g sacharidů!!! Cože? K čemu je to teda dobré? Navíc Sorbit má poloviční sladivost jako cukr, takže použijeme-li ho dvojnásobné množství, dáme si do těla více sacharidů, než kdybychom sladili cukrem! Tady mi rozum zůstává stát.

Začala jsem tedy pátrat, jak to s těmi sladidly je. Podařilo se mi získat nějaké informace o rozdělení sladidel a o jednotlivých druzích. Podrobnější článek si můžete přečíst zde.

Ve stručnosti: náhradní sladidla dělíme na chemická a přírodní.
"Základní rozdíl mezi oběma skupinami spočívá v kalorické hodnotě. Chemická sladidla totiž sama o sobě neobsahují téměř žádnou energii, nezvyšují hladinu krevního cukru a jejich jediným cílem je zpříjemnit chuť požívané potraviny bez přídavku energetické hodnoty. Na rozdíl od nich přírodní cukry a jejich deriváty mají obvykle podobnou energetickou hodnotu jako sacharóza, ale jejich výhodou je pozvolnější vstřebávání." Zdroj: https://www.samoleceni.cz/specialni-vyziva/nahradni-sladidla

Takže jde o kalorickou hodnotu, která úzce souvisí s obsahem sacharidů. Co se týká tabletek ke slazení nápojů, není problém. Snad všechna běžně dostupná sladidla mají nulovou kalorickou hodnotu. Problém je se sladidly sypkými, která bychom chtěli použít hlavně kvůli pečení. Z dostupných zdrojů jsem usoudila, že nejlepší budou sladidla na bázi sukralózy nebo aspartamu. Našla jsem tedy sladidla Cukren (sukralóza) a Fan a Irbis Big Sweet (aspartam). K mému překvapení všechna tato sladidla opět obsahovala kolem 90% sacharidů! Rozdíl oproti cukru ale tkví v tom, že mají vyšší sladivost. Zvolila jsem Irbis Big Sweet, neboť je 10x sladší než cukr, takže ho stačí použít desetinu a do svého pekařského výrobku tudíž přidáme o 9/10 méně sacharidů.

Něco k pečení:
Po sypkém sladidle jsem se pídila v domění, že do pečiva je nutné dát místo cukru něco podobně hmotného, aby se pečivo povedlo. Teď si ale myslím, že se dá stejného výsledku docílit i rozpuštěním tabletek (nekalorického) sladidla v trošce vody nebo použitím tekutého sladidla (např. Kandisin).
Můj názor - možná trochu šokující: Většinu sacharidů v pečivu (buchtách, piškotu, sušenkách, muffinech...) tvoří mouka, cukr dělá jen zlomek. Aby bylo pečivo chutné, doporučuji použít cukr, ne sladila. Sama dávám třtinový cukr. Výsledného pečiva si samozřejmě diabetik nemůže moc dopřát, jen kousek odpovídající množství třeba krajíce chleba na svačinu. Ale použitím sladidla si moc nepomůže.¨

 

 

Diskusní téma: ♥ Náhradní sladidla

Maltitol

Silva | 26.01.2015

Dobrý den, pokud nechcete do sebe dostávat nezdravý bílý cukr, ale zároveň si chcete občas osladit život, zkuste maltitol. Výborně se rozmíchá i ve studeném, a také má nízký glykemický index, což je pro tělo lepší. Jaké další pozitivní účinky má, se můžete dozvědět na této stránce https://maltitol.cz/

Přidat nový příspěvek