♥ Co může chudák diabetik jíst

Pojem "diabetická dieta" bych asi nejlépe vyjádřila výrazem "normální, střídmá, zdravá strava". Diabetik smí jíst vlastně všechny běžné potraviny, ale platí zde opravdu heslo "všeho s mírou" a "od každého něco". K obědu si klidně můžu dát vepřo knedlo zelo, ale maso by mělo být libové, zelí jen lehce zahuštěné a knedlí pár plátků, ne osm :-). Kousek čokolády nebo sladký koláček mne nezabije, ale není dobré si dát deset koláčů nebo tabulku čokolády (s výjimkou stavu hypoglykemie - popíšu v části "hypoglykemie"), ani si zamlsat po normálním jídle. My "těžcí diabetici na inzulínu" máme paradoxně určitou možnost si beztrestně zahřešit - když si k vyjímečnému sladkému hříchu připíchneme trochu rychle působícího inzulínu. Já takto obvykle hřeším jednou ročně, když naše babička upeče dcerce svůj skvělý narozeninový dort. To si s radostí "krajíc" dopřeju.

Když to vyjádřím o něco složitěji, je dobré mít "v oku" své dávky jídla a ty pokud možno dodržovat a jíst pravidelně. A vyvažovat příjmy a výdeje... Neboli pohybové aktivity a jídlo. Dneska už se diabetická dieta nebere tak přísně jako v době mých začátků, zvláště díky možnosti použití rychle působících inzulínů a kombinací inzulínů různé doby působení... Osobně si však myslím, že dodržovat pravidelnost je dobré, je to vlastně jednodušší, než se stále přizpůsobovat okolnostem. 

Každý diabetik má asi z diabetologické poradny stanovené určité množství sacharidů celkově za den a v jednotlivých porcích. Existují tzv. výměnné tabulky potravin, tedy kolik čeho odpovídá čemu, aby to mělo stejné množství sacharidů. Přiznám se, že jsem se tím kdysi trochu zabývala, ale teď už dám spíš na své zkušenosti a odhad. Vím třeba, že je důležité jíst zeleninu, je zdravá pro každého i pro diabetika, ale pozor  - má velmi málo sacharidů. Možná se ptáte "Proč pozor, to je dobře, ne?" No jak se to vezme. Pokud máte potřebu si zaplnit žaludek a neuškodit si, pak je bezva nacpat se salátem. Ale já osobně se vyhýbám "obědovým salátům", protože abych splnila svou "obědovou dávku sacharidů", musím si dát k němu pečivo, a to už můj malý žaludek všechno nezvládne :-). Neboli, salát mi zaplní žaludek, jím zdravě, ale pokud se nenacpu rohlíkem, budu mít hypoglykémii. Dávám tedy přednost, pokud to jde, jen malému salátku navíc k normálnímu obědu (typu brambory s masem apod.). Na druhou stranu, takové špagety, to je téměř zabiják :-). Jsou totiž těžké a plné sacharidů. Neboli, nemáte jich ani plný talíř a je to za tři obědy. Těstoviny mám ráda, ale pozor - je to samá mouka - škroby - sacharidy... Dá se na to ale vyzrát tak, že dáte přednost "vzdušným tvarům" - kolínka, fussili... Dáte jich na talíř hromadu, ale na váhu je to třetina oproti špagetám.

Kontakt

Věra Hýžová

Může Vás zajímat:

 Písnička: Sweet about...

Otázky a odpovědi

Jsou pro diabetika vhodné tzv. DIA nebo LIGHT výrobky?

DIA nebo LIGHT výrobky rozumíme potraviny, které neobsahují tzv. přidaný cukr (pozor, v některých případech jsou slovem LIGHT označeny výrobky se sníženým obsahem tuku, ale cukr obsahují).