Hypoglykemie aneb "nemít cukrovku, tak si ani nezamlsám"

Na úvod trochu suché teorie:
Hladina cukru v krvi neboli glykemie je důležitý ukazatel, který určuje naši schopnost využívat cukry z potravy a přeměňovat je v energii. Aktuální glykemie udává okamžitou hladinu cukru v krvi. Normální hodnoty nalačno by měly být: 3,5 - 6,4 mmol/l a po jídle cca o 2 vyšší (tj. u zdravého člověka a vééélmi dobře kompenzovaného diabetika).

Máme -li glykemii vyšší, než je normální, hovoříme o HYPERGLYKEMII, máme-li ji nižší, jedná se naopak o HYPOGLYKEMII.

Pro nás diabetiky je velmi důležité udržovat si glykemii v mezích co nejbližších normálu, spíše v nižších úrovních, neboť dlouhodobě zvýšené hodnoty ohrožují cévy a důležité orgány... Může to vést k tzv. pozdním komplikacím, poškozením orgánů... a to nechceme, že. Jenže je v tom háček. Při snaze o dobré ba nízké hodnoty glykemie hrozí riziko, že nám hodnoty klesnou příliš nízko - což znamená zmíněnou hypoglykémii, která je nejen nepříjemná, ale taky velmi nebezpečná. Myslím, že žádný diabetik na inzulínu se hypoglykemii úplně nevyhne. Údajně hrozí i diabetikům léčenými tabletkami, ale v mnohem menší míře.

Cukr je zdrojem tepla a energie pro buňky organismu, zvláště pak pro buňky mozku a srdce, takže nějaké množství cukru v krvi být musí, aby buňky mohly normálně fungovat. HYPOGLYKÉMIE je kriticky nízké množství cukru v krvi, které již vyvolává okamžité nežádoucí projevy ohrožující život. V literatuře se obvykle udává pod 3,3 mmol/l. Citlivost diabetiků na nízkou hodnotu glykemie je různá, obvykle ji vnímáme o něco dříve než zdraví lidé, protože jsme zvyklí na vyšší hladiny než je obvyklé. Ale nedá se na to úplně spolehnout...

Jak se to teda vlastně stane, že cukr klesne tak proklatě nízko?

Zcela jasné příčiny jsou především:

- omylem si píchnu dávku inzulínu dvakrát (málo pravděpodobné, ale stát se to může...)

- zapomenu nebo nestihnu se najíst (tj. v obvyklou dobu po aplikaci inzulínu), sním příliš málo sacharidové jídlo

- mám více pohybu, námahy, fyzické práce než obvykle

- stres, stres, stres

Existují ale i další příčiny, které se těžko hledají, těžko ovlivňují a těžko předvídají.

- atmosferické vlivy (změny tlaku, teploty, vysoká teplota - letní vedra,...)

- fyzické pochody v organismu (nástup menstruace, nemoci,...)

- změny psychického rozpoložení

Jak se hypoglykemie projevuje, jak se pozná?

Co dělat? Jak se hypoglykemie léčí?

A co prevence?

(Odpovědi doplním co nejdříve! :-)

Kontakt

Věra Hýžová

Může Vás zajímat:

 Písnička: Sweet about...

Otázky a odpovědi

Jsou pro diabetika vhodné tzv. DIA nebo LIGHT výrobky?

DIA nebo LIGHT výrobky rozumíme potraviny, které neobsahují tzv. přidaný cukr (pozor, v některých případech jsou slovem LIGHT označeny výrobky se sníženým obsahem tuku, ale cukr obsahují).