FreeStyle Libre

09.12.2019 21:50

Nejzajímavější novinka pro mne, týkající se cukrovky, je nástup monitorovacího systému pro diabetiky 1. typu na intenzifikovaném režimu FreeStyle Libre koncem roku 2018, a to na lékařský předpis hrazený zdravotními pojišťovnami, nyní už dokonce bez doplatku. Začala jsem senzory používat cca od dubna letošního roku a jsem nadšena. Měřím si glykemii kdykoli si vzpomenu, v práci, venku, v tramvaji. Funguje i přes zimní bundu.

Stručné informace:
Systém k okamžitému sledování hladiny krevního cukru FreeStyle Libre

Senzor FreeStyle Libre je určen k měření hodnot koncetrace glukózy ve tkáňovém moku. Snadno se aplikuje a nosí a umožňuje získat hodnoty koncetrace glukózy bezbolestně za jedinou sekundu. Jeden senzor se dá používat po dobu 14 dní.
Čtečka FreeStyle Libre ukazuje data nashromážděná senzorem.
S každým skenem zobrazí FreeStyle Libre aktuální hladinu glukózy, křivku hladiny glukózy za posledních 8 hodin a trend ve formě šipky ukazující, kterým směrem se hodnota koncentrace glukózy pohybuje.
Dodatečně též ukazuje řadu přehledových reportů, které umožňují snadno porozumět vaším datům a provádět informovaná rozhodnutí pro lepší kompenzaci cukrovky.

Oficiální reklamní informace - jak šťastní zdraví diabetici, cyklisté a zahradníci, používají FreeStyle Libre a jsou ještě šťastnější :-D
https://www.freestylelibre.cz

Doporučuji podívat se na video od Petra Mlejnka, popis pro lidi, bez přiblblých reklamních plků. :-)
Je to názorné a podrobné.
https://www.youtube.com/watch?v=s2gbC6ByTyE

FreeStyle Libre konečně bez doplatku

Abbott Diabetes Care
Od 1. 12. 2019 je systém FreeStyle Libre všem pacientům s cukrovkou 1. typu plně hrazen z veřejného zdravotního pojištění. Všech 26 senzorů, které za rok využijete, bude tedy bez doplatku.

Některé z vás pravděpodobně napadne otázka: Je to kontinuální měření, neboli CGM? Můžu si nastavit alarm na noční hypoglykémie?
Tak to bohužel není. Hodnota se načte pouze po přiložení čtečky k senzoru. Ale pro zvídavé a podnikavé se něco najde - vysílač, který se dá připojit k senzoru a posílá po 5 minutách informace do mobilu přes bluetooth (bohužel to není úplně jednoduché a není to zadarmo) :-):

https://www.youtube.com/watch?v=RMjRTVzSFUI&feature=youtu.be
https://www.dia-way.com/cz-detail-902502379-vysilac-miaomiao-2-pro-freestyle-libre-1-a-2.html

Pokud už někdo z vás narazil na informace o čtečce FreeStyle Libre II., u které jde údajně nastavit i alarm, tak nechť se k tomu vyjádří, já jsem to nepochopila, považuji to za "kachnu". Bez CGM to podle mne nemá smysl.

Nicméně i bez CGM je systém FreeStyle Libre ohromná pomoc ke sledování, jak na tom jsem. :-)



 

Kontakt

Věra Hýžová

Může Vás zajímat:

 Písnička: Sweet about...

Otázky a odpovědi

Jsou pro diabetika vhodné tzv. DIA nebo LIGHT výrobky?

DIA nebo LIGHT výrobky rozumíme potraviny, které neobsahují tzv. přidaný cukr (pozor, v některých případech jsou slovem LIGHT označeny výrobky se sníženým obsahem tuku, ale cukr obsahují).